Адреса:

Круглий стіл до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2023 року із студентами першого курсу Полтавського фахового коледжу транспортного будівництва було проведено круглий стіл до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав: «Час і досі не загоїв рани».

В ході заходу, студентам була проведена тематичний документальний кінофільм з подальшим його обговоренням.

Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента Кучми на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.
Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху.
15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війну програли, а через два роки не стало й імперії.
За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної армії. За статистикою всього у війні загинуло близько 15 тисяч вояків, з них майже 4 тисячі - українці. 72 українців зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей - сиротами. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, з них 6 тисяч залишилися інвалідами. Це ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.
На сьогодні в Україні налічується близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Мало хто з них сподівався, що за 25 років життя на Батьківщині обернеться гіршим страхіттям і доведеться на власній землі воювати з недобитками імперії.

Крім афганців, у цей день вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах у часи СРСР та незалежної України. На даний час в Україні налічується 330 тисяч ветеранів радянських війн, включно з Афганістаном, та 37 тисяч військових, що виконували миротворчі місії після 1992 року. В період незалежності в миротворчих операціях за межами України загинуло 49 військових.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від азійських загарбників, багато з них, на жаль, загинули.
Усього в цей скорботний день Україна вшановує своїх синів, що воювали та загинули в 16 країнах світу.

 

Просмотров: 108 |
Рейтинг: 0.0/0
 
 

Новий сайт коледжу

Нова Пошта

Пошук по сайту

Рекомендуємо

УВАГА

Зворотній зв'язок

Статистика

Проверить тИЦ и PR
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

МОН України

Гарячі лінії

УКЦ/ДСЯО