Адреса:

Міжнародна акція «16 днів проти насильства»

УВАГА!
У Полтавському будівельному технікумі транспортного будівництва проводиться акція «16 днів проти насильства».

 


Історія формування та значення Міжнародної акції «16 днів проти насильства»
Вже понад 25 років в усьому світі тисячі людей та сотні державних і громадських організацій  беруть активну участь у реалізації Всесвітньої кампанії «16 днів проти  насильства щодо жінок» та закликають до припинення усіх форм насильства.
Однією з кричущих проблем людства є гендерне насильство, яке світовим суспільством визнано однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини.
Проблема подолання гендерного насильства постійно перебуває в полі зору світової громадськості з 1945 р., про що свідчать численні історичні події та міжнародні документи.
Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році;
У червні 1991 р. Центр Жіночого Глобального Лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу, ініціювали глобальну Всесвітню кампанію  «16 днів проти насильства щодо жінок».
Майже кожний день кампанії від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства у будь-яких сферах є порушенням прав людини.
Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:
- 25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок
- 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
- 2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством.
- 3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.
- 5 грудня - Міжнародний день волонтера
- 6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі
- 9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією
- 10 грудня - Міжнародний день прав людини
Метою акції є: привернення уваги громадськості до актуальної для суспільства проблеми – подолання домашнього насильства, протидії торгівлі людьми, гендерно зумовленого насильства та забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.
Основними завданнями акції є:
- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;
- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;
- проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства;
- формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.
До проведення акції «16 днів проти насильства» може долучитися:
- кожна особа, яка своїми власними діями (підтримкою, розповіддю про власний досвід, порадою) може призупинити насильницькі дії; 
- кожна організація, яка може долучитися до проведення даного заходу, провести будь-який захід спільно з іншими організаціями; 
- кожна особа, яка говорить вголос про неприпустимість побиття, психологічного, фізичного та інших видів насильства, про зґвалтування та про приниження жінок і дівчат, чоловіків і хлопців на роботі, в родині, серед друзів чи колег.
Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошуку громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.
У 2015 році 193 держави – члени Організації Об'єднаних Націй, включаючи Україну, затвердили «Порядок денний задля сталого розвитку до 2030 року».
Україна встановила національну ціль «Знизити рівень ґендерно обумовленого та домашнього насильства, забезпечити ефективне запобігання його проявам та своєчасну допомогу постраждалим» до 2030 року.
На сьогодні багато жінок стикаються з різними та взаємопов’язаними формами дискримінації за ознакою статі, віку, стану інвалідності, стану переселенок, етнічними, мовними та іншими ознаками.
Ці групи стикаються з порушеннями прав людини, нетерпимістю та особливо суворою дискримінацією у доступі до прийняття рішень, працевлаштування, охорони здоров'я та освіти. Вони також стикаються з істотними перешкодами у доступі до сервісів надання допомоги тим, хто постраждав від ґендерно обумовленого насильства.
Наявна гендерна нерівність часто загострюється саме під час конфліктів, а тому зі свого боку Україна робить усе можливе, щоб підтримати Резолюцію Ради Безпеки ООН №1325 «Жінки, мир, безпека», яка закликає до усунення перешкод на шляху до всеосяжної участі жінок у справі підтримання і сприяння миру та безпеці. 
Стратегія досягнення ґендерної рівності потребує постійної уваги, адже надзвичайно важливо враховувати ґендерні аспекти, оскільки жінки, чоловіки, юнаки та дівчата можуть мати різні потреби в сфері безпеки та різний вплив конфлікту. Резолюція РБ ООН № 1325 спонукає розглядати підходи до питань безпеки комплексно.
Акція «16 днів проти насильства» – це ще один спосіб звернути увагу на роль жінки в секторі безпеки. З цією метою розроблено спеціальні заходи, які направлені на зміну стереотипного підходу до ролі жінок та чоловіків в суспільстві, сприянні розширенню участі жінок в розбудові миру та миробудуванні.

Просмотров: 272 |
Рейтинг: 1.0/1
 
 

Новий сайт коледжу

Нова Пошта

Пошук по сайту

Рекомендуємо

УВАГА

Зворотній зв'язок

Статистика

Проверить тИЦ и PR
Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

МОН України

Гарячі лінії

УКЦ/ДСЯО