Адреса:

Круглий стіл «Запізнілий історичний бенефіс – пам’ять стукає в наші серця»

11 квітня 2017 року в читальній залі технікуму пройшов круглий стіл «Запізнілий історичний бенефіс – пам’ять стукає в наші серця» за участю студентів та запрошених гостей про винищення під час Другої світової війни військовополонених і примусово вивезених з України так званих «східних робітників» - «остарбайтерів».

На початку заходу студентки групи 21-О Мордвінова Анастасія та Денисова Світлана прочитали вірші-плачі "остарбайтерів"
 

Викладач історії Сидоренко О.В. розповів присутнім про вплив мами на дослідження цієї теми, подарунок у школі на Новий рік книги «Рассказы о неизвестных героях», свою курсову робота під керівництвом професора А.П.Череваня «Полтавчани-учасники антифашистського руху Опору в країнах Європи в роки Другої світової війни», показав надруковані книги, звернувши увагу на співробітництво з іноземними та вітчизняними істориками (зокрема історика Ревегука В.Я), а також з живими на той час в’язнями концтаборів (Рибалко С.І.). Він звернув увагу на те, що і після повернення на Батьківщину, ті хто вижив, переслідувались а то і фізично знищувались тодішньою радянсько-російською окупаційною владою.

 
Студентка групи 45-Д Шинкаренко Юлія розповіла про пошукову роботу студентів нашого технікуму, які в різні часи досить плідно працювали навіть в міжнародних проектах по пошуку полтавчан, колишніх «остарбайтерів». Так, після зустрічі Сидоренко О.В. з австрійськими істориками Маргарет Руфф і Вернером Бундшугом відбулась експедиція по Полтавщині. Наші студенти  в різних куточках області знайшли десятки «остарбайтерів», які під час війни були вивезені до австрійської землі Ворарльберг. Перш за все дякуючи цим студентам вийшла книга «Остарбайтери з Полтавщини в австрійській землі Ворарльберг».

 
В 2015 році, в зв’язку з відкриттям архівів колишнього КДБ періоду до 1991 року стало можливим дослідити долю репресованих військовополонених та «остарбайтерів в післявоєнний період, результатом чого стала поява книги Сидоренко О.В. «Межа вибору».
В підготовці до її написання велику допомогу надав студент групи 45-Д Рубан Сергій, який розповів про незвичайну долю жінки вчительки з його малої Батьківщини Гребінківщини, посадженої до радянської в’язниці після війни.

 
Сидоренко О.В. звернув увагу присутніх, що знову на нашій землі роздмухується вихор війни, з великою ненавистю і бажанням знищити все українське вбивають синів і батьків нащі вчорашні соратники по боротьбі з німецьким фашизмом. В зоні бойових дій на Донбасі, в застінках уже їхніх, російських концтаборів знаходяться сотні українців. Одним із тих, хто пережив застінки рашистів був гість заходу, учасник АТО на сході України, боєць батальйону "Айдар" Анатолій Головченко, який розповів про пережите у полоні в 2014 році.

Наприкінці заходу присутні пом'янули хвилиною мовчання всіх загиблих.

Просмотров: 564 |
Рейтинг: 0.0/0
 
 

Новий сайт коледжу

Нова Пошта

Пошук по сайту

Рекомендуємо

УВАГА

Зворотній зв'язок

Статистика

Проверить тИЦ и PR
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

МОН України

Гарячі лінії

УКЦ/ДСЯО