Адреса:

День пам'яті воїнів-інтернаціоналістів

   15 лютого 2021 року в технікумі було проведено годину пам’яті до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, в якому брали активну участь студенти першого курсу- 11-Д та 11-О. В ході заходу студенти переглянули тематичний документальний кінофільм з подальшим обговоренням його.


   Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.
Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента Кучми на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.
    Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. 
    15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війну програли, а через два роки не стало й імперії.
    За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної армії. За статистикою всього у війні загинуло близько 15 тисяч вояків, з них майже 4 тисячі - українці. 72 українців зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей - сиротами. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, з них 6 тисяч залишилися інвалідами. Це ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.
    На сьогодні в Україні налічується близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Мало хто з них сподівався, що за 25 років життя на Батьківщині обернеться гіршим страхіттям і доведеться на власній землі воювати з недобитками імперії.
    Крім афганців, у цей день вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах у часи СРСР та незалежної України. На даний час в Україні налічується 330 тисяч ветеранів радянських війн, включно з Афганістаном, та 37 тисяч військових, що виконували миротворчі місії після 1992 року. В період незалежності в миротворчих операціях за межами України загинуло 49 військових.
    З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від азійських загарбників, багато з них, на жаль, загинули.
    Усього в цей скорботний день Україна вшановує своїх синів, що воювали та загинули в 16 країнах світу.

Просмотров: 206 |
Рейтинг: 0.0/0
 
 

Новий сайт коледжу

Нова Пошта

Пошук по сайту

Рекомендуємо

УВАГА

Зворотній зв'язок

Статистика

Проверить тИЦ и PR
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

МОН України

Гарячі лінії

УКЦ/ДСЯО